Wednesday, March 26, 2008

Nitelife di UTP

tempat: lab SAD
peristiwa : baru lps menjwb lab quiz ke-5

mood: ceria.. wlupun x full mark :P

perasaan: ngantok.. nk blk tdo


ckp psl ngantok ni, kat UTP ni.. sumer org ade nitelife masing2. ade yg stadi (ehem2..), ada yg sibuk miting (ehem2 Hilal), ade yg sibuk g kua mkn.. tgk bola, bersembg, tgk muvi, main WoW, tgk series, kacau org, dating, conteng banner.. eyh.. sensitif.. eheheh.. anyway, kiranya, nite life di UTP ni sgt meriah laaa.. xde rr semeriah Bukit Bintang atau Bangsar kiranya, tapi nmpk meriah jugaklaa sbb balik2, budak UTP akan lepak di area yg sama - kafe2, mapley2 mahupun di bahagian2 pdg yg gelap (eyh, yg ni x ramai2 laa... berdua jek.. huhu)

'i x phm nape org nk mrh kita jalan2 kat gelap ni...' - said spek

'itulah psl. kita kan buta. sumer tempat gelap pun!' - syidah mata hati

pendek kata, bertuah laa sbnrnya kita ni sbb xde curfew semua tu, yg x kasik kita kua pas seblas mlm ke, mcm budak2 kat uitm tu. we have quite more freedom than them laa.. but, is it beneficial to UTPians or not? adekah kita menggunakan kebebasan ini utk kebaekan? ewahhh.. mood Dr. Fadzilah Kamsah dah menyeru.

'iya abg2, akak2.. menerobos sempadan diri sendiri ya, bukan org laen. hehe!' - dr. fadzilah kamsah

personally, aku enjoy sbnrnye xde curfew, ley jek nk kua mkn, minum dgn kwn2 aku. lepak2.. hang out. gelak2.. hilgkan stress slps stadi..

ok ok...

bukan stadi laa.. stress yg org laen xbape nk phm.. eheheh... so, dpt hang out dgn kwn2 tu mmg heaven laa. lgpun klu ade curfew skalipun, konfiden ke korg stadi?

konfem ke korg tak tgk muvi or bersembg dlm bilik pulak?

konfem ke korg x g miting TEC??? ehehehhe

or, konfem ke korg tak g usrah smpy lewat mlm??? ooops!

Org akan claim.. 'hey, laki, pompuan kelua sama2, mlm2 buta.. g dating, g mekdi, mapley, x elok OK!'

pokok pangkalnya.. kita sumer student ni, tanggungjwb utama stadi... org yg bertanya soklan di atas tu, stadi ke waktu org laen tgh klua sumer tu? so, in the end.. sama jek sumer.. sumer tak menjalankan tggungjwb bersama.. iaitu.. stadi.

kesimpulan cerita aku ialah.. stadi dulu, n then da cukup.. baru laa melepak or berdakwah. biar kita jadik kaki lepak and kaki dakwah yg dihormati dan disegani. ewahhh!!! (smbil tgh stadi buku, 'melepak for dummies'. boleh?)

'kita smbil lepak ni smbil berdakwah juge~~~' - zaharah al-mazoud

'dakwah2 juge.. aku pun nk berckp jugak. asek ko jek dr td...' - biannnnca

9 comments:

payakumbuah said...

Salam..just nak komen sikit. berkenaan kenyataan2 anda yg saya rasa kurang tepat.anda kata *kesimpulan cerita aku ialah.. stadi dulu, n then da cukup.. baru laa melepak or berdakwah* studi tu mmg utama bg kita, tp dakwah itu pula satu kewajipan.meaning if tak buat,dosa..solat,zakat,puasa sume tu untuk diri sendiri,tp apa pula sumbangan untuk islam?if u say study dulu then dakwah,itu beerti spnjang 5 thn ni..apa2 kemungkaran berlaku dpn mata kita..kita tk perlu la nk tegur,nk cegah, yelah..studi dulukan..jadi..study itu no satu..tp dakwah bukan no 2..kene seiring..lagi satu..alasan study dulu then baru dakwah tu..adalah alasan yg biasa di ulang2 sejak sekian lama..bila dah abes study nnti ,konferm ke akn berdakwah???ye la time studi ni bz..kiranya lps study hidup tk bz ke??keje nnti lagi bnyk tnggungjawab,lagi2 bila dh ada keluarga..so konsep yg betulnya ialah..dakwah ni all the time..mengikut kemampuan masing2..bukannya bermusim..hukum dakwah tu adalah WAJIP.STUDY juga adalah wajib.so dua2 kene buat dengan kadar yg kita mampu.last, usrah,melepak,meeting adalah tiga perkara yg berbeza..jgn samakan bnda2 tu..usrah tu mulia,meeting juga mulia..melepak??em..if lepak2 mkn2 ok la..tp if lepak buang masa..fiki2 sendiri la..ok2..so betulkan persepsi tntang dakwah ok??salam

|sMa| said...

yerp.. btol2.. dua2 pun wajib. tp, i'm just saying.. study dulu tu mksudnya.. nk dakwah ke.. ape ke.. make sure kita berilmu dulu laa..

dats y i said study dulu. ilmu agama ke, ilmu dunia ke. jgn kita nk berdakwah, tp org sng2 jek leh pthkan hujah2 kita.

just that, melepak pun, x semestinya derg bincg benda bodoh jugak pun.

so, in the end. it's up to individuals how they juggle their lifes. :)

insatiable said...

just tumpang lalu..selepas ade insan yang kene marah...wa wa waaaa..~kalau ko malu ismal,ko delete jer komment dier nie..wa wa wa...

***batu api tak aku..??

bagi akula kan,(seekor setan yang mampu menyembunyikan taring dan ekornye)..aku tak mampu nak berdakwah, kat umah sewa pun tak smyang, kat sane tertonggeng, sini menonggeng, pastuh nak ajak org smayang?takyah 'orang'...nak ajak setan setan yang rapat ngn aku pun,aku tak mampu...

tgk la one day..skang duk rumah terjage jugak sumer nyer..~

|sMa| said...

hahaha.. aku xde malu pun.

aku rasa, everybody ade pendapat sndr.

lgpun aku rasa.. budak2 yg berdakwah kat UTP ni x direspek oleh student laen sbb derg sndr pun x reti nk respek org laen.

cara tu x btol. uuu

Anonymous said...

salam.
u said *lgpun aku rasa.. budak2 yg berdakwah kat UTP ni x direspek oleh student laen sbb derg sndr pun x reti nk respek org laen.
cara tu x btol. uuu
my question
cuba terangkan cara/method dkwah yg betul supaya para pendakwah di UTP di hormati,especially oleh anda?

my question
gi solat jumaat tk tadi? faham tak apa isi kandungan khutbah tadi?
cuba simpulkan?(27 hb 2008)

my question
u said pndakwah tk reti nk respect org lain? what do u mean?
sbb mereka tegur student bercouple?
sbb tegur student time valentine?
sbb tegor konsert maksiat?
mereka menegur atas perkara yg haq, bkn ats kepentingan peribadi.mereka menegur kerana ada rasa tanggung jawab.bebanan dakwah.wajib atas mereka.anda fhm tak apa itu perkara2 mungkar?fhm tak itu maksiat?saya nk anda beri pandangan bukan ats logik akal semata2..beri dalil dan hujah yg konkrit.anda tk habis2 berkata *masing2 ada pandangan masing*..kok iye pun sandarkan pada hujah,bukan ikut nafsu semata..

plz attempt all my question in detail!!

|sMa| said...

1. sbb tegur student berkapel

- kawan aku sekadar duduk dgn kwn pompuan dia di kafe dgn sekumpulan kwn kitorg lg di meja yg laen, pastu dtg abg2 dakwah ni mengatakan derg ni kapel.pastu siap buat fitnah kata kumpulan kwn kitorg td kata derg tu kapel padahal itu assumption sendiri.

2. sbb valentine?

- klu kapels nk kasik coklat ke, bunga ke kat lover derg on 1 specific day, doesnt mean derg embrace dat christian guy. derg x knal pun mamat tu. tp, yeah, korg assume, mcm ala2 budak2 ni worship si valentine tu.

3. tegor konsert maksiat atas nama hedonism.

- hedonism = meletakkan hiburan no 1 dlm kehidupan berbanding perkara2 lain. as usual, dis 'bright' fella always aasume yg org yg g tgk konsert ni sumer jahat. smyg tidak, ntah2 mengucap dua kalimah syahadah pun xreti. semua kene 4ward2 msg2 kat YM, 'selangkah dgn neraka' semua, in a very cynical way.


kesimpulannya, apa cara korg?? overgeneralisation of ppl over-assumption. cynical of being annoying.

i pegi smyg jumaat. i phm amar makruf nahi munkar. tp i pun pnh ckp dulu, utk org yg berlainan, ade cara berdakwah yg berlainan. bukan semua org boleh terima reformasi lps smyg jumaat.

heh!

Anonymous said...

bukan sumer orang camtuh..
tapi paham2 la
sebb nila setitik
rosak susu sebelanga
klu dah panggil event orang "KEPALA MAKSIAT",
tak kena nama tak kena gaya tuh,
ader kot cara lain nak berdakwah
seperti meletakkan guideline aper yg blh dan tak blh dibuat
daripada duk paggl evnt org kepala maksiat
panggil event hendonism la
come on la

lagi satu pasal utamakan blaja atau utamakan dakwah..
klu bebudak korang nih
style baik sgt
berdakwah
tapi biler buat grup esemen buat paling last
nyusahkan org len
klu grup esemen tuh tak menyumbang
setakat buat kerja melepaskan batuk ditangga
pastu nyusahkan grup mate lain yg kena buat
dakwahkan dorang nih dulu
ttg aper tuh tanggungjawab bg pelajar dan sebagai kawan

lagi satu klu nak tego orang tuh
buatla dgn rasa hormat
klu orang tak tutup aurat
cth situasi aku bergurau ngan kawan kerana dier memakai kain pelikat ke cafe, berikut dialognya:
aku: punya pakai kain pelikat ke kafe...ahaha(sambil senyum mesra)
si A: sekurang2nya aku tutup aurat(dgn nada serius dan sinis)

apakah ini??
aku kan kawan ko..
at least show a little respect

kat sini la aku nak ckp klu nak betulkan orng betulkan diri sendiri..

nway klu ader evnt yang korang tak agree lepas nih..
bincang lah elok2
jumper ketua..projek manager..
tanya elok2
bukan men terjah jer...

and tak baik gaduh2 nih..
lima tahun duk kat utp
takkan nak lima tahun camnih kot

aku ader satu soklan
blh tak korang suggest satu event yang kiter blh buat for nonmuslim..international student..utk gantikan event2 yang korang tak suker nih..and kenaper korang tak buat?

share sket..jgn pandai ckp jer..
jawab jgn tak jawab..

Anonymous said...

Salam..Mr Ismal,u didn't Understand My question, plz gariskan apa itu method2 dakwah yg perlu di lakukan supaya semua pendakwah di utp ni di hormati oleh org2 yg sekepala ngan anda?

sy bukan minta contoh2 teguran yg di buat oleh mereka (pendakwah, tp method2 dakwah anda yg berkesan tu.dah la ambil kes2 terpencil..tak kukuh lagi tk meyakinkan.

u said *i pegi smyg jumaat. i phm amar makruf nahi munkar. tp i pun pnh ckp dulu, utk org yg berlainan, ade cara berdakwah yg berlainan*
sekadar fhm buat ape?
sekadar fhm tak guna..tp tidak di amalkan.u fhm tk ustaz tu ckp bab tu sbb ape? u ingt ustaz tu bodoh ke, tak reti mana yg maksiat mana yg makruf?dia tu pakar hadis, boleh di katakan ulama..kalau lah eupho tu yg u pertahankan tu bersih, tidak bercanggah, perlu ke semua pencinta islam di utp ni buang masa,buang duit,buang tenaga menentang semua ni? if bagus dan selari dgn islam kami pun nak pegi!! tp tngokla, dgn penonton bercampur, dgn penonton yg ntah hape2 pakaian nya..takde langsung sinar islam dalamnya..sekadar hiburan semata..tp tkde kesan langsung kat hati..habis2 mcm tu jelah..tkde matlamat.

sedih doh said...

*klu dah panggil event orang "KEPALA MAKSIAT",*

....> mmglah lah event maksiat.Dalam ISLAM, hukum hakam amat jelas dinyatakan. bab2 nie kita xleh maen2. klu haram,mmg kita terus trang. tgk mufti perak...kuarkan fatwa ttg hiburan yg diharamkan.tak perlu nak maen sinis.pi tnya ustaz/imam kat utp nie,jgn mai ikut suke hati je nak terima ke x.nielah masaalah bila manusia x paham ISLAM,sbb dah lama dok didoktrin dengan hiburan tanpa batasan.even MANAGEMENT sendiri pon x paham.so siapa nak sedar? .... bila dakwah itu diberi peluang kedalam HATI-HATI manusia nie.bkn nak tutup rapat2.tegor sket x boleh.xtau la cara behikmah mcm mane daaa... sila rujuk sirah nabi macam mane cara berhikmah..bkn maen kepala otak jer.TAFSIRAN 'HIKMAH' kena jelas dulu sebelum nak kuarkan kenyataan.paham?


*seperti meletakkan guideline aper yg blh dan tak blh dibuat* ...

...>perbincangan/ memorandum dah di hantar ke management dan jugak pihak terlibat (organizer) ... tetapi tidak dilayan.yelah zaman skrg,menda yg xboleh disisi agama tue lah sonot nak ikut...kan?

*klu bebudak korang nih
style baik sgt
berdakwah
tapi biler buat grup esemen buat paling last
nyusahkan org len*

.....> kamu adalah bersikap prejudis.kenapa x tgk org yg x bawa dakwah gak?ada je kerja mcm budak sekolah.maen lepas2 jer.byk gle lagi kat utp cam tue.xkan saudara x sedar? nielah...nak cari kesalahan org yg nak bawa ISLAM jer.padahal rmai jer bdak utp yg mandong (x dakwah, x join ape2)....keje mcm hampeh.rezut macam ape?kalo x ye pon,paham la sket...kite memiliki masa yg sama,waktu yg sama tp ingat, komitmen adalah berbeza.bebanan dakwah bkn suatu yg ringan dan maen2.klu nak tahu...meh tlg org yg bawa dakwah nie...jgn dok ngomen je sepanjang masa.DAKWAH adalah wajib paham? jgn nnti bila dah mati...xtau nak jwb ape dah dpn TUHAN.

*kat sini la aku nak ckp klu nak betulkan orng betulkan diri sendiri*

....> dua2 kena seiring.smbil2 tue kena tambah ilmu.jgn jadikan alasan diri x betul sibuk nak betulkan org.nak tunggu bile diri nak betul tue? tggu tua eh?

*buat for nonmuslim..international student..utk gantikan event2 yang korang tak suker nih*

kamu x paham.bkn kami yg saje2 x suke.tp ISLAM tue sendiri jelas2 x SUKA menda cam nie.alternatifnya...xperlu lah dgtau sbb dah ade dan cube diupgrade.mslahnye benda yg mengikut guidelines nie manusia ramai x minat.bak kate members aku....rileks boh,kate muda lagi...mati pon jauh lagi ye x?