Wednesday, April 23, 2008

Fail Urban: Tattoo

Tattoo atau dlm bahasa melayunya tatu adalah perbuatan memasukkan pigmen warna ke dalam kulit kita dgn menggunakan pelbagai teknik. Teknik yg paling popular dan sering kita saksikan di kaca2 televisyen spt siri 'Miami Ink' pastilah dgn menggunakan mesin tattoo elektrik yg menggunakan jarum utk memasukkan ink warna ke dlm kulit kita.

'Ismal was here.. hik hik..' - aku tgh tatukan org~

sesungguhnya perbuatan meng-tattoo ini dah wujud dlm dunia ni sjk berkurun lamanya. salu laa kita tgk tribal2 ppl mcm org maori di new zealand bertattoo di badan n muka derg. dan agaknyer, sbbkan benda ni nmpk kool, tattoo tlh menjadi satu fenomena seni skrg ni ditmbh2 dgn kewujudan filem2 dan siri2 tatu-mengtatu ni mcm L.A Ink dan Miami Ink.

'Yeah. skrg ni tatu2 bukan banduan jek.. tp artis TV ok!' - Miami Ink Members

Artis-artis glemer Barat juga tidak malu2 dan segan utk menunjuk-nunjuk tattoo derg menyebabkan tattoo menjadik seolah-olah satu pop trend ataupun fashion statement. Angelina Jolie dan Robbie William mmg sgtla glemer dgn tattoo2 derg yg pelbagai rupa dan msg itu. hehe

'yeah.. know your rights.. pasni nk tulis jgn mengurung hamster.. CINTAILAH HAIWAN!' - kak Angie

so, knape org buat tattoo? bukan sakit ke? best ke? actually, tattoo ni blh diassociatekan dgn pelbagai niat dan kdg2 affiliations. klu di Amerika, jgn sesuka hati jek nk buat tattoo tu sbb ade sstgh tattoo tu mlmbgkan geng2 mafia. mati rr klu korg buat slh tattoo pastu kebetulan terserempak dgn geng tu. trus terpaksa pegi beli pistol pastu tembak jiran rumah korg. klu x, korg plak yg kene tembak. eheh. ade jugak yg buat tattoo sbb konon-kononnya nk mengabdikan nama org yg dicintai lah.. atas dasar cinta pd seni laa dan bermcm2 lg niat2 murni makhluk ciptaan Tuhan yg bernama manusia ni.

Mak Jah Warong dalam kenangan.. sob2

tattoo ni xdelah dtgnyer dlm bentuk ink n needle tu sajek, ade jugak org yg buat tattoo sembur n temporary tattoo jek. senang nk tanggal dan xkn meninggalkan kesan yg permanent. tp, skrg ni, dah ada rawatan2 laser utk menanggalkan tattoo permanent tp aku rasa mahal kot. aku pnh laa bc mastika, (baca blh, pcaya pikir2 sndr~).. ade cite psl mamat ni buat tatoo pastu nk insaf, dia bakar kulit dia sbb nk buang tattoo tu.. haihhh.. pedih~~

'Klu xde duit nk buat laser pun, x sggup aku nk bakar.. muka weyh!!~' Din Pelangi

ckp psl insaf pulak... dr segi agama, agama Islam mmglah melarang umatnyer membuat tattoo (mencacah kulit) ini kerana x silap aku, klu bertattoo ni, mandi wajib dan air sembahyang kita x sah. jadik.. klu x sah tu... cmne korg nk smyg? klu korg x smyg, Islam ke korg? begitulah kisahnyer~

pd pendapat aku.. tattoo ni mmg laa lawa.. dan aku xdelaa judgemental kpd sape2 yg nk buat tattoo.. just kita kene igt yg kita hidup ni kene berpendirian. agama, masyarakat.. jgn dilupa, ya.

dan pada Safuan... mine is just a temporary one. :)

2 comments:

Stephanie Morris said...

ur speaking my language!!!
hehe..ismal..rindu! (lari topic sket, jgn mara!) xoxo

|sMa| said...

hahaha.. i know~
ur on my mind al along the finishing of this entry k!

u lepak2 shud ajak me oso
:)