Tuesday, April 8, 2008

Novel dan Filem

Dalam dunia perfileman, adaptasi dari novel ke filem adalah satu perkara biasa. novel-novel popular mmg suka diaptasikan sbb of cos laa penerbit filem itu mengharapkan populariti itu akan dapat juga dicapai oleh filem seterusnya memberi keuntungan pada derg gak. di hollywood, filem2 adaptasi novel mmg mendapat sambutan luar biasa sbb membaca mmg satu budaya di US. klu kat malaysia ni, habeslaaa penerbit nk buat dua kerja klu adaptasikan novel.. bukan sbb ape, dahlah nk promote filem dia, nk kene promote novel tu jugak sbb org malaysia ni mmg kureng sket bab2 membaca ni.

sbg cth: "Original - sebuah filem adaptasi novel Original tulisan Dr. H.M Tuah"

org akan respons: "eyh, youuuu (smbil touch-up bedak waktu tgh beratur beli tiket), Original kan kaler foundation L'Oreal i ni!" (smbil x sedar poster filem tu)

ye. kwn2... tp bukan psl budaya membaca yg aku nk sentuh di sini, just nk ckp, kdg2.. ade pengarah yg berjaya menghidupkan fantasi pembaca yg diharap2kan dari novel yg diadaptasikan , sebagai cth, Lord of the Ring dan juga Harry Potter. tapi ade jugak pengarah yg seolah-olah gagal menyampaikan filem itu sebagaimana berkesannya novel originalnya. the feeling and the mood of the filem jadik berbeza sama skalik menyebabkan peminat novel menjadi kecewa.

'Aku nk korg ikut jek ape yg ade dlm novel tu, jgn gatal2 nk buat dialog sndr!' - Prof. Snipe

sbb itulah, kadang2 org ckp, if u da baca novelnya, tak payahlaa tgk muvinya sbb takut dikecewakan. konfemlaa pembaca novel akan letak expectation yg tggi ke atas filem itu klu novelnya besh. tp kpd yg tgk muvinya pula sahaja, org nasihatkan x pyh laa beli novelnya, sbb nnt kita akan merasa diperbodohkan oleh keseronokan menonton filem yg rupanya xbesh sgt pun berbanding novelnya.

ahhh.. apesal leh jadik cmni pulak? aku rasa ade beberapa sbb:

1. Novel yg tebal vs Filem yg pendek:

ya, novel sgt tebal.. dgn plot yg pjg dan jalan cerita yg sgt details. watak jugak bnyk, oleh itu pembaca boleh mengambil masa utk dibuai2 oleh emosi atau suspens tanpa ade time limit. tapi, klu filem... mesti ade bahagian2 kecil yg pengarah rasakan x perlu sbb filem plg lama pun 3 jam. oleh itu, pembaca novel yg mengharapkan adanya adegan2 kecil yg telah menyentuh hati mereka, ataupun dirasakan penting, akan merasa kecewa dan tertipu jika adegan2 itu ditiadakan. sbg cth, filem penyiasatan Da Vinci Code, adegan2 yg aku rasakan menarik dlm novel spt meng-crack klu dr bahasa jewish waktu derg dlm kapal terbang tlh ditiadakan. walhal aku rasakan adegan tu sgt bijak dan saspens. uuuu

Even cipher ini yg sepatutnya 2 lapis, dijadikkan selapis jek.. baek g mkn kuih lapis!

2. Penulis novel vs Pengarah filem:

mmg org kata, pengarah pasti akan berbincg dgn penulis utk tidak merosakkan karya mereka. tp every persons are different. in the end, visi penulis novel dan pengarah filem akan jadik x sama jugak dan hasilnya, mood, feeling, dan mesej yg cuba disampaikan kedua2 pihak akan menjadi berbeza gak.

3. Imaginasi pembaca vs the real thing:

bila kita baca novel, of cos laa kita tak akan dpt mengelang dari terbayang2 keadaan dlm novel tu... mcm mana rupa hero, kurus ke heroin nyer.. setiap perincian yg ditulis, kita akan cuba imaginasikan.. klu bersepah rumah hero.. cmne bersepahnyer.. sumer2 tu laaa.. tp bila ke filem, andai kata apa yg dibayangkan pembaca x sama.. perasaan kecewa akan muncul. sebagai cth..filem A Walk to Remember mengambil latar masa moden, walhal klu dlm novel, it's supposed to be in the 50's if i'm not mistaken. jadik, feeling retro tu dah xde dah.. huhu

'eh, Retro pun still ade key! tgklaa kain baju i ni, mcm corak langsir nenek i kan? retro sgt!' - mandy moore

sebenarnya aku menulis entry ni sebagai respons kpd filem yg dah lama aku nnt2kan... tp, hasilnya.. haihhhh

'The Kite Runner'.. why oh why???? There is no way this muvi cud be good again despite the tagline!

(amaran: jgn baca klu belum menonton filem ni.. ade spoiler!)

Klu korg perasaan, aku ade featurekan psl novel 'The Kite Runner' tu.. novelnya mmg laa sgt best. smpy aku menanges2 laa katakan.. ahahha... anyway, ps aku dpt tao bahawa filemnya bakal keluar, mmg aku setiap hari feeling nyanyi lagu 'menghitung hari', sbb x sbr nk tggu filem ni keluar. nk tgk sndr watak2 yg bermain di kepala aku di depan mata. Hassan yg sumbing, Amir yang kekeliruan, bapak hassan yang tempang, bapak amir dikatakan gagah perkasa, mak hassan yg jalang dan mcm2 lg laaa...

tetapi apabila aku menonton jek filemnya... JENG! JENG! JENG!

hassan x sumbing... bapak dia x tempang.. mak dia jgn katakan jalang.. mak dia xde pun dlm filem tu! despite bnyk characters yg xde, filem ni jugak mcm ala2 mengejar masa sgt.. setiap scene beralih dgn cpt sehinggakan aku x smpt nk feeling. setiap kali air mata nk bergenang, trus x jadik nk mengalir sbb dah scene laen.. ibarat air mata aku cpt sgt outdated bler tgh tgk filem tu...

anyway. Jigo yg x baca novelnye kata filemnya not bad. kawan kpd kwn aku di Jepun pun kata muvi tu best. so, maybe btollah teori org kata, klu da bc novel tu, jgnlaa tgk muvinya...

TAKUT DIKECEWAKAN...sob sob

2 comments:

nurul said...

btol2...ak dulu bace ps i love u punye la menangis bagai nk rak..
alih2 tgk muvi tade la best mane pn..
same jugak cm charlie n choc factory..dlm buku kemain lagi ak bayang kn,tp byk yg tade dlm muvi..
kesimpulan nye..bace buku lg best dr tgk muvi..hehehehe..

infogue said...

Artikel di blog ini sangat bagus dan berguna bagi para pembaca. Agar lebih populer, Anda bisa mempromosikan artikel Anda di infoGue.com yang akan berguna bagi semua pembaca di seluruh Indonesia. Telah tersediaa plugin / widget kirim artikel & vote yang ter-integrasi dengan instalasi mudah & singkat. Salam Blogger!
http://www.infogue.com
http://buku.infogue.com/novel_dan_filem