Friday, February 1, 2008

Penyebab aku Menangis ....

(disclaimer : tiada sehelai tisu yang tercedera sepanjang pembikinan entry ini)

dalam hidup kita.. mesti ade org yg mampu membuat kita menangis dgn mudah.. tak kiralah samada mereka ni melukakan hati kita ataupun kita sndr berkongsi kesedihan yg mereka sdg alami..

aku ni pulak.. aku x dpt nafikan sgt berjiwa sensitif. dan amat mudah menitiskan air mata. tapi.. xdelah aku bazirkan mcm tu jek.. lebih baek aku jual air mata ni kat singapore klu stakat mudah sgt mengalir kan?

anyway... apa yg membuatkan aku menangis? siapa yg buat aku menangis?

10. buku.. artikel.. cerpen2 yg menyentuh perasaan. aku pun tatau knape klu aku bc buku tu. mesti leh feeling2 smpy nanges. aku start perasan bende ni waktu aku skolah rendah lagi. waktu tu aku bc 1 cerpen dlm buku antologi yg jabatan pendidikan negeri perak kasik kat student sumer psl kisah sorg cucu yg kemalangan jln raya b4 dia smpt tunjuk result cemerlang SPM dia kepada neneknya yg membesarkan dia selama ini. Meleleh siot. aku rasa cerpen itu lah antara pendorong aku utk menulis. aku dulu siap nanges sorok2 pas bc cerpen tu sbb almost kantoi dgn mak aku.

9. Persembahan live artis yg feeling. huhuh.. ni mmg x dpt tolong laa. tmbh2 klu artis2 yg semangat waja menyanyi.. mmg aku akan dpt rasakan emosi yg derg smpykan meresap dlm kalbu (mcm lagu p.ramlee pulak). As example waktu melinda doolittle (no 3 american idol 6) nyanyi lagu 'Home' waktu konsert final pertama. mmglaa lagu tu mcm cite psl kehidupan dia and aku pun srott srott laa skalik dgn paula abdul yg turut nanges lepas tgk performance melinda tu.
Eyh, lepakla.. I pun tak nanges nyanyi lagu ni! Lebeyh2 pulak dia - kak Melinda

8. Realiti Tv. kadang2.. tgk mende2 real ni kita boleh relate dgn mereka yg merasainya dlm TV tu. susah payah derg ke.. (bersamamu weyh!), gembira derg.. kita mcm dpt rasai jek coz derg tu org biasa mcm kita. tp mmg bersamamu tu aku mmg jrg sgt nk tgk bukan sbb xmo menderma (ehem ehem) tapi sbb aku tgk nnt.. mulalah aku nanges... yg lg aku tak tahan klu waktu malam sampaikan raya tu.. pastu tunjuk warga2 emas kat rumah org2 tua dok smpykan salam kat anak2 derg yg x kenang budi.. isk isk
TV skrg mmg pandai guna kami warga tua nk memancing penonton! - nenek Esah

7. Muvies and series. oh.. ni mmg x pyh kata. aku rasa kwn2 aku dah biasa dah tgk aku nanges beria tgk muvi yg sedeyh2 ke.. yg gembira pun aku leh nanges .. yerlah mcm happy ending. mestilah nanges mengenangkan kejayaan yg dicapai watak utama selepas menempuh onak duri dugaan yg pelbagai (cheeewahhhh!!!) haaa.. tp 1 drama siri ni mmglaa tipu klu aku sorg jek yg nanges tgk.. 1 litre of tears.. mat rempit sgt ke kau smpy x nanges tgk cite ni??? (cuma maybe tangisan aku mmg satu liter kot.. uuu)
Tajuk je sedeyh.. tp tgkp gmbr kene gembira! - Aya Ikeuchi

6. kawan-kawan baik yg suka menyakitkan hati aku. yer ah.. sbb kita kwn2 baek.. mestilaa kita terasa hati lebeyh klu kwn baek sndr yg seolah-olah mengkhianati ko sendirik kan? rasa mcm ala2 ko dah xde sesiapa kat dunia especially aku ni yg da biasa di skolah asrama n di hostel UTP.. kwn2 tu ibarat famili laa... of coss laa kita nk happy2 jek.. tp sedangkan lidah lagikan tergigit wktu kunyah kenny rogers (tetiba mengidam), inikan pule dgn kwn2 sndr.. (bkn gigit lidah kwn.. tapi gado) so.. andai perselisihan faham terjadi tu mmg aku sedeyh n menanges esp klu benda tu x berpunca dr aku... sob sob

5. kawan-kawan baek sndr dilukai. yang ini lagilah sedeyh andai terjadi. sapelah sggup tau atau tgk kwn baek kita sndr bersedeyh. all the fun hilg mcm tu.. tp x bermakna klu kwn ko sedeyh.. ko g carik kwn fun laen plak kan?? sah2 lah aku berkongsi kesedihan itu sbb ati aku ni kan sensitif.. aku igt lagi waktu one of my fren mengandung anak luar nikah.. when I got her call.. aku devastated gler n nanges dgr suara dia.. dahlah waktu tu otw ke irc waktu stadi week.. mmglaa merah jek mata bler dlm irc tu.. (mesti org igt aku ngantuk kan waktu tu?)
Mengantuk ke Pontianak?? Lari!!!

4. ingatan kepada arwah mak dan abang ipar. mak aku meninggal waktu aku seploh taun and abg ipar aku pula waktu aku form 5. dua2 insan ni sgt laa bermakna dan rapat dengan aku. so.. korg paham2 laa kan... it's just that i always think that i shud hv more time wit tyme but i know God has a plan for them and for me.. :)

3. keluarga yg tersyg. standard laa kan.. klu kwn2 kita sndr kita boleh menangis.. inikan pulak famili sndr... benda2 mcm ni kita kadang2 tak perlu kata2... perasaan sesama ibu bapa... adik beradik tu.. mcm terikat di hati.. klu ade jek perasan xsenang tu.. mesti rasa cam x besh.. tp alhamdulillah laa aku ade famili yg bnyk kakak2 yg sentiasa merapatkan hubungan kami sekeluarga (buat gathering sumer tu).. sbb aku dgr klu abg2 tu mmg jrg laa nk emosi2 sumer ni. abah aku pulak org yg jrg mrh.. jadi kami adik bradik mmg takut nk sakitkan hati dia.. klu abah kami mrh jek.. mmg pakat stok nanges laaa.. uuuu
Rambut tu kasik potong!!! - Abah

2. diri sendiri.. heheh.. kadang2 dlm hidup ni mesti kita akan jumpa bumpy road. i hv a lot of them! and definitely i'll cry bler jatuh.. tp tangisan tu bukan bermakna lemah.. sekadar tangisan rndh diri.. sbg satu pause.. sbb esok akan play semula. tp mmg.. kdg2 bler baring2 tu.. bler igt jek wuteva that we hv done.. mesti tetiba jek air mata mengalir sndr.. huhuhu.. tataulaa air mata insaf ke.. or bantal aku tu da lama x ditepuk smpy bnyk abu masuk mata :P

dan.. yg nombor satu!!!!

1. BAWANG!!!... haaa.. berani ko masuk dapur, potong bwg pastu claim kau tak menangis?? ini mmg taiko laa sgala benda yg boleh membuat aku nanges. respect laaa kat bwg! huhuu
Haihh... aku pun sedeyh gak sbb asek kene potong jek! - Bawang Merah

ape2pun.. aku percaya ada setiap org ade tahap dan situasi tertentu yg boleh menyebabkan mereka menanges. aku rasa, disebabkan aku ni kuat menanges.. jadi aku ni pun x kesah dan xde prejudis klu tgk org laen menanges utk sebab musabab yg munasabah laa.. klu kawan kau tersingkir AF tu.. bkn patutnya lagi happy ke sbb dah xde saingan?? huhuh
Wah.. semua org menanges gembira Aizat tersingkir sbb dpt mkn bnyk sikit lepas ni! - Aznil Kertu

2 comments:

Anonymous said...

alahai..macam semua orang tak tau plak yang kau ni mmg kuat nangis..

|sMa| said...

e'eh.. nk kutuk aku pun at least tinggalkanlah nama.. bolehlah jugak cari n belasah. :P